This is a Dutch-only post for now. Sorry, Christmas frenzy! I hope I'll have time later today to post an English version as well.
Mijn eerste glutenvrije Kerstmis, maar hoe moet dat dan met het traditionele kerstontbijt? Want kerst zonder croissantjes overleef ik wel, maar zonder kerstbrood? Dan is het geen Kerst!
Gelukkig hou ik van bakken en na het nodige speuren en vergelijken van recepten, heb ik mijn eigen recept samengesteld. Gisteren gebakken en... Het ziet eruit als een kerststol, het ruikt als een kerststol, maar ja, smaakt het ook als een Kerststol?
Tja, dat weet ik morgen pas, want een heilige traditie in dit huishouden is dat kerstbrood niet eerder dan op eerste Kerstdag wordt aangesneden. Bovendien schijnt Kerstbrood twee dagen te moeten rijpen voor de smaak, dus dat doe ik dan ook maar braaf.
- 50 ml sinaasappellikeur
- Lieke Is Vrij Witbroodmix
- 440 ml + extra amandelmelk
- 7 g gedroogde gist
- 30 g witte basterdsuiker
- 175 + 50 g gesmolten room(gras)boter
- 160 g grofgehakte walnoten
- 300 g amandelspijs, in blokjes gesneden
- 1 eidooier
- 1 elp citroensap
- poedersuiker
- Verwarm de rozijnen met likeur evt. aangevuld met water en zet opzij.
- Heb je de walnoten al gehakt? ;)
- Heb je de walnoten al gehakt? ;)
- Meng (in een keukenmachine) de spijs met citroensap en ei.
- Vorm er een rol van met de lengte van het toekomstige brood.
- Wikkel het in huishoudfolie en leg weg in de koeling.
- Verwarm de melk tot lauwwarm en los de suiker hierin op.
- Doe de meelmix in de keukenmachine en verdeel de gist erover.
- Voeg melk en 175 g gesmolten boter toe en mix tot deeg.
- Doe het deeg over in een platte ovenschaal en plet het een beetje.
- Doe de meelmix in de keukenmachine en verdeel de gist erover.
- Voeg melk en 175 g gesmolten boter toe en mix tot deeg.
- Doe het deeg over in een platte ovenschaal en plet het een beetje.
- Giet de rozijnen af.
- Strooi de walnoten en rozijnen over het deeg en knijp/kneed ze door het deeg.
- Strooi de walnoten en rozijnen over het deeg en knijp/kneed ze door het deeg.
- Neem een groot stuk bakpapier en vet dit in.
- Leg het deeg hierop en vorm het in een korte ovale vorm (met natte handen plakt het een stuk minder!). De breedte van het ovaal wordt de lengte van het brood.
- Leg de rol spijs (zonder folie) overdwars op het deeg en vouw met behulp van het bakpapier, de ovaal dubbel over de spijs heen en druk het deeg voorzichtig aan. De spijs moet aan alle kanten in het deeg opgesloten zijn.
- Plaats de stol met bakpapier en al op een bakplaat en laat het in de oven op 50°C rijzen tot dubbele grootte. ± 1-1,5 uur.
- Leg het deeg hierop en vorm het in een korte ovale vorm (met natte handen plakt het een stuk minder!). De breedte van het ovaal wordt de lengte van het brood.
- Leg de rol spijs (zonder folie) overdwars op het deeg en vouw met behulp van het bakpapier, de ovaal dubbel over de spijs heen en druk het deeg voorzichtig aan. De spijs moet aan alle kanten in het deeg opgesloten zijn.
- Plaats de stol met bakpapier en al op een bakplaat en laat het in de oven op 50°C rijzen tot dubbele grootte. ± 1-1,5 uur.
Kerststol, originally uploaded by DutchAstrid.
- Bestrijk de stol (terwijl de oven voorverwarmt) met amandelmelk.
- Bak het brood af gedurende 50-60 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.
- Haal het brood dan uit de oven, op een koelrooster, bestrijk het direct met de overige gesmolten boter en bestrooi het met de poedersuiker.
- Laat het brood minstens een nacht rijpen, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Smakelijk Kerstfeest!
Update:
Het is lekker!
Update:
Het is lekker!
Kerststol, originally uploaded by DutchAstrid.
Oh oh oh oh wat is deze kerststol goed gelukt. Heerlijk! Hier gaan we lekker van smikkelen :-)
ReplyDeleteAccording to Stanford Medical, It is really the SINGLE reason women in this country live 10 years more and weigh 42 pounds less than us.
ReplyDelete(Just so you know, it really has NOTHING to do with genetics or some secret diet and really, EVERYTHING to about "how" they eat.)
P.S, What I said is "HOW", not "WHAT"...
CLICK this link to see if this brief questionnaire can help you find out your real weight loss potential